top of page
  • Forfatterens bildeMaja Finnes Sollid

Er yoga for mannfolk?

Oppdatert: 19. aug. 2022

Tradisjonelt sett ble yoga praktisert kun av menn, men i nylig yogahistorie og særlig i vestlige land er yoga dominert av kvinner. Har mannfolk en plass på yogamatta?

Det åpenbare svaret er "ja, selvfølgelig". Men mange menn kan likevel oppleve at det er vanskelig å ta steget og melde seg på et yogakurs eller en yogatime. Kanskje er du redd for at det blir rart å være den eneste mannen i klassen? Kanskje er du bekymret for at du ikke er myk nok? Kanskje tenker du at pusteteknikk og rare yogastillinger ikke er noe for deg?


8 grunner til å prøve yoga

Hvis du kjenner deg igjen vil jeg gi deg åtte gode grunner til å prøve yoga, og en utfordring! Først, her er noen gode grunner til at du som er mann også kan og bør prøve yoga:


1. Økt styrke og fleksibilitet Å være myk er ikke en forutsetning for å gjøre yoga, og nei, du trenger ikke å kunne ta i tærne dine med strake ben for å være med på en yogaklasse. Det blir som å tenke at du må være sterk før du kan begynne å løfte vekter eller at du må være rask før du kan begynne å trene løping. Å gjøre yoga vil øke mobiliteten og balansen din, samtidig som det bidrar til å styrke musklene dine.

2. Skadeforebygging Yoga er en helhetlig treningsform som øker styrke og mobilitet i hele kroppen. Yogaøvelsene gjøres uten vekter, og er skånsomme for muskler og ledd. Yoga er derfor fantastisk i kombinasjon med annen trening, for eksempel styrketrening, løping eller annen idrett. Lett styrke- og mobilitetstrening gjennom yoga kan virke skadeforebyggende i samspill med annen idrett.


3. Lindring av enkelte kroniske plager Mange av oss sitter store deler av dagen bøyd over en kontorpult, en PC-skjerm eller en mobiltelefon. Dette kan føre med seg spenninger og vondter i nakke, skuldre og rygg. Yoga er en fantastisk treningsform for å få bukt med slike smerter, og yoga kan bidra til å styrke muskulatur i nakke, skuldre og rygg og forbedre holdningen din.


4. Stressmestring Yoga er en treningsform med sterkt fokus på tilstedeværelse i egen kropp. Ved å ta i bruk fysiske øvelser, puste- og meditasjonsteknikker trener du sinnet til å minimere grubling og bekymringer. Yogapraksisen kan være en kjærkommen pause fra en stressende hverdag, og kan også ruste deg med stressmestringsteknikker du kan ta i bruk utenfor yogamatta.


5. Vektstabilisering Fordi yogaøvelser øker blodsirkulasjon og kan forbedre fordøyelsen, kan også yoga øke metabolismen i kroppen. I tillegg er yoga en treningsform med fokus på kroppsbevissthet og velvære, og ofte kan bedre livsstilsvaner være en bieffekt av yoga. For noen betyr dette at man går litt opp i vekt, for andre betyr det vektnedgang, men over tid kan det innebære en vektstabilisering på et nivå som er sunt for deg og din kropp.

6. Personlig utvikling

Vi har alle godt av å komme litt ut av komfortsonen og lære noe nytt. Om du aldri har prøvd yoga før kan det oppleves rart og ubehagelig i starten, men om du gir yoga en sjanse vil du raskt oppleve progresjon. Yoga kan gjøre deg sterkere og smidigere både fysisk og mentalt!


7. Bedre fokus

Gjennom yoga vil du lære teknikker og få trening i aktiv tilstedeværelse. Det betyr at for å gjennomføre yogaøvelsene krever det fullt fokus på det du holder på med her og nå. Det er ikke rom for å ha tankene andre steder. Slike teknikker er nyttige å ta med seg inn i hverdagslivet, og kan bidra til at du får generelt bedre fokus.


8. Bedre velvære

Jevnlig yogapraksis bidrar til å gjøre deg sterkere og smidigere, men en av de vanligste tilbakemeldingene jeg får fra nybegynnere i yoga er at de opplever en helt annen ro enn de har fått gjennom annen trening. Yoga er mer enn bare trening, og fokuset på å finne ro og hvile er minst like viktig som det aktive elementet. Å finne den rette balansen mellom det aktive og hvilen er selve nøkkelen, og i yoga øver vi hele tiden på dette. Med litt innsatsvilje, tilstedeværelse og en åpen innstilling kan yoga være veien til bedre velvære i hverdagen din.

En utfordring

Så hvis du aldri har prøvd yoga før, så utfordrer jeg deg - gi det et forsøk! Hvis du tilfeldigvis bor i Kalvåg eller omegn har jeg en helt konkret utfordring til deg: meld deg på 6-ukers yogakurs for stive mannfolk med meg. Dette er et kurs kun for menn, som gir en trygg og tilrettelagt innføring i yoga.


Ses vi på matta?


Og du. Ta vare på deg selv, det er du verdt.


Maja.

251 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page