top of page
  • Forfatterens bildeMaja Finnes Sollid

Nyttårsforsett - hva er det godt for?


Nytt år, nye muligheter. Mange av oss bruker overgangen til et nytt år til å sette nyttårsforsetter som skal gjøre det nye året bedre, sprekere, sunnere og lykkeligere enn det forrige. De typiske nyttårsforsettene innbærer å trene mer, spise sunnere, gå ned i vekt eller være mer ute i naturen. Både min erfaring som yogainstruktør og mine egne forsøk på slike nyttårsforsetter har vist at man går hardt ut i januar, med trening flere ganger i uka og en total 360 på kostholdsvaner etter juleferien, men at disse rutinene gjerne dabber av i god tid før man når påske. Er det egentlig noe vits i å ha nyttårsforsetter når man bare ender opp med å skuffe seg selv år etter år?


Jeg er personlig ingen stor fan av nyttårsforsetter, av ovenfornevnte grunner. Nyttårsforsetter knyttet til trening, vekt og diett er ofte pliktbetonte med en negativ undertone - dersom du ikke oppnår en idealvekt eller opprettholder et visst antall treningsøkter i uken, så mislykkes du. Det er jo ikke særlig godt for selvfølelsen, og hele poenget er vel at man ønsker så mye glede og godfølelse som mulig i det nye året. Samtidig gir inngangen til et nytt år en mulighet til refleksjon og til å gjøre justeringer i egne liv. Ved å reflektere over hvordan det gamle året har vært, hva som har gjort meg godt og hva som ikke har vært bra, kan jeg identifisere hvilke rutiner og gjøremål som skaper glede og som jeg ønsker mer av i livet mitt. Da er ikke motivasjonen for å trene basert på å nå et visst tall på vektskåla, men å starte eller opprettholde en rutine fordi den hjelper meg til å få en bedre hverdag.


For min egen del har siste del av 2020 vært hektisk og utenom det vanlige, og treningsrutiner, meditasjonsrutiner og egentid har gått ut vinduet. I flyttekaoset mellom Bergen og Kalvåg har jeg virkelig fått kjenne på hvor mye det gir meg å ha en regelmessig yoga- og meditasjonspraksis, hvor viktig det er for den mentale helsa å komme meg ut i frisk luft og sette av tid til meg selv. Da får både jeg og de rundt meg det bedre. De siste årene, særlig etter at jeg har fått barn, har fokuset og motivasjonen for å trene endret seg fra å være mest mulig "fit" til å skape overskudd og styrke til å håndtere småbarnslivet - både på et fysisk og mentalt plan. Dette skiftet har vært så frigjørende! Det innbærer en hverdag preget av mindre "plikt" og skyldfølelse, og mer fokus på oppmerksomt nærvær i min egen kropp og i relasjon til de jeg er glad i. Så mitt nyttårsforsett i år, og alle andre år, er å bruke mest mulig tid på det som gjør meg og de rundt meg godt. Noen ganger er det å sette av tid til å gå i fjellet alene, andre ganger er det å leke tiger med 2-åringen på gulvet eller å dele lørdagssnopet med kjæresten og se en god serie.


Har du satt nyttårsforsetter for det nye året? Del gjerne! Og til slutt vil jeg dele mine 3 tips til hvordan lage nyttårsforsetter med mening:

  1. Sett av tid til refleksjon Finn en krok der du kan sitte uforstyrret og behagelig, og ta deg tid til å reflektere litt over året som har gått. Det kan være veldig nyttig å notere i en skrivebok underveis. Her er noen spørsmål som kan veilede deg i prosessen: Hvilke rutiner har du (og din eventuelle familie) i hverdagen og hvordan fungerer de? Kan noe gjøres annerledes for å få det til å fungere bedre? Hvilke aktiviteter skaper glede og får deg til å føle deg bra? Kan du skape mer tid til disse aktivitetene og bruke mindre tid på aktiviter som tapper deg for energi?

  2. Konkretiser hvordan du skal skape plass til nye rutiner som gjør deg godt Når du har identifisert hva du ønsker mer av i hverdagen din er det på tide å lage plass til dette i kalenderen. Det innebærer kanskje å ta bort noe som ikke gir deg like mye glede. For eksempel, kan du en kveld i uka velge bort å se på TV/serier/mobilen og sette av tid til å lese ei bok, dersom dette er noe som gir deg glede? Gjør det superkonkret - velg en dag i uka, og sett gjerne et tidspunkt for den nye rutinen/aktiviteten. Det kan være lurt å ikke innføre for mange nye rutiner samtidig.

  3. Om du "faller av" - ikke gi opp, men start igjen Husk at i realiteten er overgangen fra et år til et annet ikke noe mer enn en overgang fra en dag til den neste. Du kan alltids starte på nytt, uavhening av hvilken dag eller hvilket år det er. Om du kommer ut av de nye, gode rutinene dine - finn tilbake til refleksjonene dine over hvorfor du startet med dem. Minn deg selv på at du gjør dette fordi det gjør deg godt og skaper glede i livet ditt. Da er det bare å starte på nytt igjen.

Jeg ønsker deg et godt nytt år, og lykke til med å smi din egen lykke i hverdagen.


Og du, ta vare på deg selv, det er du verdt!


Maja


98 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page