top of page
 • Forfatterens bildeMaja Finnes Sollid

Jakten på førjulsfreden og en annerledes adventskalender

Oppdatert: 19. aug. 2022

Julehøytiden er på vei mot oss i rasende fart. Forventninger om pakkekalender, duft av nybakte pepperkaker og grønnsåpe, julebord, julehandel og julepynt både inne og ute kan gjøre de mest stabile av oss frynsete. Er det mulig å finne roen før julefreden kommer?

Finnes førjulsfreden?

Jeg er småbarnsmamma, med to småfolk på 1 og 3 år. Julen og førjulstiden har blitt noe annet etter at jeg fikk barn, og det er fantastisk å oppleve julemagien gjennom Jana og Jakob sine øyne. Jeg ønsker selvfølgelig å gjøre førjulstiden og julen så fortryllende og uforglemmelig jeg kan for mine hjerteskatter. Men i streben etter å skape en magisk førjulstid for de som betyr mest, er det fort gjort at vinninga går opp i spinninga. Jeg styrer på for å holde huset rent, få opp julelys og adventsstjerne, installere Rampenisse, handle julegaver, planlegge julebakst, julemat, julepynt og julekos. Det hoper seg opp med oppgaver på gjøremålslista - både på hjemmefronten og på jobben, og jeg sitter her med skuldrene oppunder ørene og lurer på om førjulsfreden finnes. I streben etter en magisk førjulstid forsvinner selve magien.


Julestria kan få godt tak på den beste av oss, men i år skal jeg forsøke å ikke la førjulsmaset ta meg. Jeg vil sette av tid til det som er viktig. Jeg skal være aktivt til stede med ungene min, ta inn inntrykkene, følelsene og magien deres. Jeg vet jo at de ikke bryr seg om det er to uker siden vi vaska badet og at nisser og hybelkaniner står side om side. Jeg tror en nøkkel kan være å finne ro i det som er. Magien ligger ikke i grønnsåpelukta eller innholdet i kalenderpakkene. Magien ligger i å krølle seg under et teppe hele familien og lese en spennende julefortelling. Magien ligger i varm kakao på termos etter en svett runde i akebakken. Magien ligger i å undre seg over hva nissen spiser til middag. Magien ligger den varme barnehånda jeg leier rundt juletreet og julelysene som glitrer i barneøyne. Så dumt å gå glipp av det fordi jeg er for opptatt med å vaske badet!

En alternativ adventskalender

Så hvordan finner vi den gode førjulsroen? Skuldrene er jo allerede godt heiset, og gjøremålslista forsvinner ikke selv om jeg ønsker å ikke forholde meg til den. Jeg tror jeg har en løsning - det er min førjulsgave til meg selv og til deg. En litt annerledes adventskalender.


Det er en meditasjonskalender. Den går ut på at du hver dag mediterer like mange minutter som desemberdatoen viser: 1. desember mediterer du i ett minutt,

2. desember mediterer du i to minutter og så videre, helt til en 24 minutters meditasjon på julaften. Du tenker kanskje at ett minutt er for lite til at det i det hele tatt er noen vits? Det har effekt. Kun ett minutt med tilstedeværelse og fokus på pust gir en umiddelbar helsegevinst. Noen få minutter meditasjon hver dag i desember vil gi oss ro til å senke skuldrene og kjenne etter hva vi trenger. Når vi gradvis øker lengden på meditasjonen med ett minutt om dagen, vil vi forstørre pauserommet og roen i takt med at vi nærmer oss klimakset - selveste julen. Forhåpentligvis kan denne adventskalenderen gi deg julefred allerede før julefreden senker seg.


Slik fungerer meditasjonskalenderen:

Forberedelser:

 • Gjør et rituale av det, selv om du bare skal sitte i noen få minutter. Demp lyset. Kle på deg en myk og god genser. Kanskje tenn et stearinlys.

 • Finn en behagelig sittestilling. Gjerne på en stor pute eller i en god stol.

 • Rull skuldrene noen ganger, og kjenn at du kan la de synke bort fra ørene.

 • Hvil hendene på lårene, håndflater vendt ned.

 • Ta 5 dype magepust. Kjenn om du kan gjøre pusten litt dypere for hvert pust.

 • Nå er du klart for meditasjonen.

Meditasjonen:

 • Finn frem en timer på mobilen din.

 • Sett timeren på riktig antall minutter: ett minutt 1. desember, to minutter 2. desember osv.

 • Start timeren og legg mobil til side.

 • Lukk øynene. Pust gjennom nesen og følg luften ned i brystet, ned i magen og hele veien ut gjennom nesen igjen.

 • Fokuser på følelsen av luften som kommer inn og ut gjennom nesen.

 • Eller, om dette er vanskelig å fokusere på, tell hvor mange dype inn- og utpust du rekker å ta før tiden er ute.

 • Hvis tanker og følelser strømmer på, bare legg merke til at de er der. Du trenger ikke ta stilling til dem, eller gruble på dem nå. Når du merker at tankene kommer, vend fokuset tilbake til pusten.

 • Når klokken ringer, åpne øynene, smil til deg selv og gå tilbake til dagen din med litt større ro.


Jeg ønsker deg en fredelig førjulstid.


Og du, ta vare på deg selv. Det er du verdt.


- Maja
37 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page